پاور لاک صنعتی (POWER LOCK) یا بوش قفل کننده چیست؟

پاور لاک صنعتی که به نام بوش قفل کننده هم شناخته می‌شود، یکی از قطعاتی است که بر روی شفت (شافت) استفاده می شود. این قطعه نقش یک واسط استاندارد را بر عهده دارد و هنگام نصب انواع پولی بر شفت به کار گرفته می‌شود. پاور لاک در فضای میان شفت و پولی قرار می‌گیرد و برای قفل کردن اجزای روی شفت موتور مانند پولی تایمینگ و یا چرخ دنده ها استفاده می‌شود. بوش قفل کننده می‌تواند یک رهبر در صنعت انتقال نیرو در تلاش در جهت بهبود هرچه بهتر برای اتصال قطعات به شفت است.

مقدمه ای بر پاور لاک

روش های متعدد برای جفت کردن و همسان سازی دو قطعه وجود دارد. انتخاب بهترین گزینه برای کاربرد مورد نظر مستلزم درک همه فن‌آوری های موجود است. به عنوان مثال، هنگام بستن توپی بر روی شفت یا محور، کوپلینگ‌های شیاردار یا مبتنی بر خار یک انتخاب محبوب هستند. یکی دیگر از روش‌های سنتی اتصال چرخ‌دنده‌ها به شفت‌ها شامل اتصالات کوچک است که از اختلاف دما بین قطعات جفت شده برای ایجاد انطباق تداخلی استفاده می‌کند که قطعات را در کنار هم نگه می‌دارد. جوشکاری گزینه دیگری است، اگرچه راه حلی دائمی تر از دستگاه کوپلینگ است.

پاور لاک صنعتی (POWER LOCK) یا بوش قفل کننده چیست؟

با این حال، رویکرد دیگر استفاده از مجموعه‌های بوش قفل کننده است که از نظر هزینه، قابلیت اطمینان، مقاومت در برابر آلودگی و سهولت نصب و حذف، مزایای متعددی را نسبت به سایر گزینه‌های کوپلینگ ارائه می‌دهند. درک طراحی ساده، ویژگی‌های اصلی و مزایای مجموعه‌های بوش قفل کننده به شما کمک می‌کند تا تعیین کنید که آیا آنها در برنامه همگام سازی بعدی شما کار می‌کنند یا خیر.

آشنایی با کاربردهای پاور لاک صنعتی (POWER LOCK)

یکی از کاربردهای اصلی پاور لاک صنعتی، نصب آسان و سریع آن بر شفت است. هنگام نصب بوش قفل کننده نیازی به استفاده از چکش نیست و تنها با سفت کردن چند پیچ این کار انجام می‌شود. در زمان جدا کردن پولی از شفت، نیازی به پولی کش نیست و با شل کردن پیچ ها به راحتی می توان اجزا را از هم جدا کرد. این قطعه واسطه جهت اتصال برخی از قطعات مکانیکی دوار از جمله پولی، چرخ دنده، درام (غلطک) و کوپلینگ بر روی شفت استفاده می‌شود.

کاربردهای پاور لاک صنعتی

دلایل عدم استفاده از پاورلاک !

وقتی از پاورلاک بر روی شافت ها بهره نبریم، مجبور به رعایت انطباق بسته بر روی شفت خواهیم بود. از طرفی در فرآیند ایجاد جای خار روی شافت هم نیاز به رعایت انطباق است که فرآیندی خسته کننده، دائمی و پرهزینه است. در ضمن هر شافت فلزی متناسب با قطر و سایز خود می‌تواند قدرت و گشتاور معینی را منتقل کند. اتصالات تداخلی یا جوش ها مانع از این می شود که اپراتور بتواند به راحتی شفت را از هاب برای تعمیر و نگهداری یا تعویض خارج کند. پاور لاک در انواع مدل های مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شود.

بوش قفل کننده یا پاور لاک صنعتی

پاور لاک صنعتی یکی از قطعات واسط مکانیکی است که به سهولت و سرعت نصب و اتصال اجزا به یکدیگر کمک می‌کند. این قطعه واسط از یک سطح مخروطی و یک شیار تشکیل شده است. شیار روی پاور لاک صنعتی به منظور قفل شدن و ثابت ماندن روی شفت تعبیه شده است. یک موضوع مهم در طراحی و ساخت شیار روی این قطعه، زمان مناسب ایجاد شیار است. بهترین زمان برای ایجاد شیار روی بوش قفل کننده، زمانی است که تنش بعد از ماشین کاری از فلز مورد نظر آزاد شده باشد.

استفاده از این قطعه سبب صرفه جویی در زمان و کاهش هزینه های تراشکاری می‌شود. همچنین زمان انجام مونتاژ قطعات دستگاه، کوتاه تر می‌شود و کار تعمیرات را ساده تر می‌کند. این قطعه مکانیکی در ابعاد و انواع مختلف و به هدف اتصال شفت به دیواره بیرونی ساخته می‌شود. هنگام استفاده از بوش قفل کننده بر شفت دقت شود که قطر سوراخ پولی باید متناسب با قطر خارجی این قطعه باشد.

از مهم ترین مزایای استفاده از پاور لاک می توان به سرعت و سهولت نصب اشاره کرد.

پاور لاک (Power Lock) چیست؟

پاور لاک صنعتی یکی از قطعات کاربردی در اتصال میان پولی و شفت محسوب می‌شود. مهم ترین کاربرد این قطعه ثابت نگه داشتن اجزاست. در روش های مختلف نصب پولی که توسط یک پیچ انجام می‌شود، این امکان وجود دارد که اتصال بین پولی و شفت محکم نباشد و یا پس از گذشت زمان، دچار لقی شود. در نتیجه، شفت و پولی با یکدیگر هم محور نخواهند شد و در سرعت های زیاد، مشکلاتی همچون عدم کشش کافی در تسمه ها و به دنبال آن لرزش تسمه به وجود خواهد آمد.

پاور لاک (Power Lock) چیست؟

بوش قفل کننده از ایجاد نوسان در کشش، لرزش در دستگاه و سر و صدای زیاد جلوگیری می‌کند. پس از محکم کردن پیچ های روی پاور لاک، بخش های بالایی و پایینی آن به یکدیگر نزدیک می‌شوند. سپس دیواره های داخلی و خارجی توسط این قطعه پوشش داده می‌شوند. به این ترتیب که پاور لاک از داخل به شفت و از خارج به پولی فشار می آورد و کاملاً محکم می‌شود.

نحوه عملکرد بوش قفل کننده

پاور لاک به صورت داخلی بین شفت و هاب نصب می شوند. آنها دارای طرح های متنوعی هستند که از دو، سه یا چهار حلقه تشکیل شده و دارای حلقه های داخلی و خارجی هستند. حلقه های بالا، پایین و بیرونی؛ یا حلقه های داخلی، خارجی، عقب و جلو.

در انواع بوش قفل کننده با سفت کردن پیچ‌های قفل با آچار گشتاور، حلقه‌ها را به هم نزدیک می‌کند، حلقه داخلی را روی شفت فشرده می‌کند در حالی که حلقه بیرونی را به داخل توپی فشار می‌دهد. این فشار را به داخل توپی وارد می‌کند و آن را با استفاده از یک اتصال پرس اصطکاکی به شفت محکم می‌کند. تناسب به دست آمده می تواند نیروهای بسیار بالایی را تحمل کند و آن را به یک انتخاب عالی برای کاربردهای سبک و سنگین تبدیل می‌کند.

نحوه عملکرد بوش قفل کننده

به دلیل توزیع یکنواخت نیروهای فشاری در اطراف دور شفت، همگام سازی های مجموعه بوش قفل کننده ذاتاً از ناهماهنگی جلوگیری می‌کنند و حداکثر قابلیت اطمینان را با اتصال قوی و ایمن ارائه می‌دهند. مجموعه های بوش قفل کننده از پیچ های استاندارد استفاده می‌کنند و با ابزار استاندارد ترکمتر سفت می‌شوند. هیچ ماشینکاری یا اتصالات اضافی مورد نیاز نیست. وقتی زمان حذف فرا می‌رسد، جداسازی قطعات ساده است. پس از باز کردن پیچ های قفل، مجموعه خود آزاد می‌شود و توپی و شفت می‌توانند آزادانه برای تنظیم، برداشتن یا تعویض در صورت لزوم حرکت کنند. بسته به نوع پاور لاک، ممکن است لازم باشد از پیچ های جک برای جدا کردن حلقه ها استفاده کنید.

پاور لاک یکی از قطعات واسط مکانیکی است.

انواع پاور لاک و سری مختلف

انواع مختلف پاور لاک صنعتی در اندازه ها و مدل های متفاوت طراحی و به بازار عرضه می‌شوند. این قطعه در سری های مختلف A، E، AS، B، IS، M، F، ES، C، D و DS در ابعاد متنوع وجود دارد. پاور لاک ها با توجه به مشخصات، نحوه اتصال، ابعاد هندسی (قطر و طول)، ویژگی های حجمی (لبه، سواخ و فلنج)، جنس ماده اولیه در ساخت، نوع سخت کاری، کارخانه سازنده و نحوه روان کاری به گروه های مختلفی تقسیم می‌شوند. از رایج ترین انواع آن می توان بوش های ساده، فلنج دار، رزوه دار و یقه دار را نام برد. بوش های استاندارد، حلقه ای، لبه دار، چاکنت و دوبل از انواع مختلف بوش قفل کننده به شمار می‌آیند. همچنین در ساخت پاور لاک ها از آلیاژهایی با جنس های متفاوت استفاده می‌شود.

انواع پاور لاک و سری مختلف بوش قفل کننده

استفاده از بوش های قفل کننده

یکی از مهم ترین دلایل استفاده از پاور لاک صنعتی، تقویت شفت و جلوگیری از احتمال شکستن انکودر موتور در اتوماسیون صنعتی است. به بیانی دیگر، تقویت شفت با استفاده از پاور لاک ها سبب کاهش قطر شفت و در نتیجه، صرفه جویی در مواد اولیه می شود. به این ترتیب، یک ارتباط محکم و هم محور میان پولی و شفت به وجود می‌آید. یکی از نکاتی که در استفاده از بوش های قفل کننده باید به آن توجه داشت، هم مرکز بودن آن ها با میل های راهنما است.

اندازه قطر داخلی و خارجی بوش قفل کننده باید متناسب با ابعاد پولی، اندازه شت موتور و یا دستگاه باشد. بهتر است ساختار پولی به شکلی باشد که امکان تراشیدن و جا دادن پاور لاک را در داخل آن میسر باشد. همچنین می توان پولی مورد نظر را بدون اندازه شدن سوراخ شفت تهیه کرد و متناسب با قطر خارجی قطعه آن را تراش داد. استفاده از این قطعه مکانیکی، کیفیت مونتاژ دستگاه را بالا می‌برد.

هدف استفاده از قفل کن ها

پاور لاک صنعتی یکی از ابزارهای کاربردی در حوزه ماشین سازی محسوب می‌شود. قفل کن ها به منظور تعیین دامنه حرکتی قطعات دیگر از جمله بلبرینگ بر روی شفت استفاده می‌شوند. بوش قفل کننده به عنوان یکی از انواع قفل کن ها برای نصب، اتصال، ارتباط میان انواع محورهای انتقال قدرت، هدایت و توقف اجزای روی شفت مورد استفاده قرار می‌گیرد. قفل کن ها انواع و ابعاد متفاوتی دارند و ساده ترین آن ها یک حلقه با پیچ مغزی است که به ثابت شدن روی بدنه شفت کمک می‌کند. در واقع، با وارد آوردن فشار پیچ، شفت ثابت می‌شود. در انواع دیگر نیازی به فشار مستقیم بر شفت نیست، و پیچ ها با فشرده و نزدیک کردن لبه های شفت، آن را ثابت نگه می‌دارند. به طور کلی، انواع قفل کن ها متناسب با قطرهای مختلف شفت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وقتی انواع تجهیزات و قطعات صنعتی را بر روی شافت اصلی(اکسل-محور) بدون استفاده از خار و جای خار نصب کنیم که این کار با استفاده از بوش قفل کننده یا پاور لاک به آسانی امکان پذیر است؛ باعث کاهش تنش ها در قسمت خار شده و امکان کاهش قطر شفت و بهینه سازی آن و تقویت شافت محیا است و باعث صرفه جوئی در مواد اولیه و هزینه تولید می‌شود.

ویژگی ها و امکانات طراحی پاور لاک

برای درک مزایای پاور لاک، مقایسه آنها با روش های دیگر جفت کردن دو قسمت مفید است. به عنوان مثال، هنگام استفاده از شفت های شیاردار یا خار دار سنتی، قطعات باید کاملاً تراز باشند. این رویکرد نه تنها هزینه اضافی ماشینکاری قطعات جفت را به همراه دارد، بلکه یک نقطه ضعف یا عامل تمرکز تنش ایجاد می‌کند. تمام بار روی خار حمل می‌شود و آن را به ضعیف ترین نقطه اتصال تبدیل می‌کند. این در مورد بوش قفل‌کننده که از نظر هم‌ترازی بسیار بخشنده‌تر هستند و در حین نصب نیاز به دقت یکسانی ندارند، صادق نیست.

ویژگی ها و امکانات طراحی پاور لاک

به دلیل توزیع یکنواخت نیروهای فشاری در اطراف شفت و داخل محیط هاب، همگام سازی های پاور لاک ذاتاً از ناهماهنگی جلوگیری می‌کنند و حداکثر قابلیت اطمینان را با اتصال قوی و ایمن ارائه می‌دهند. از آنجایی که بار به طور مساوی در اطراف شفت و درون توپی پراکنده می‌شود، یک مجموعه بوش قفل کننذه می‌تواند بار بیشتری را برای شفت با همان اندازه در مقایسه با یک کوپلینگ خاردار یا اسپلینت تحمل کند. بنابراین تنش های روی شفت بسیار کمتر است زیرا به طور مساوی توسط مجموعه قفل توزیع می‌شوند.

ویژگی ها

تجهیز و ابزاری با مهندسی خوب، قابل تنظیم و مقرون به صرفه که مشکلات مهندسی و تعمیر و نگهداری مرتبط با سایر جایگزین های اتصال بر روی شافت را حل می‌کند.

اتصال اصطکاکی شفت به توپی که برای چسباندن چرخ دنده‌ها، پولی و سایر اجزای محرک به یک شفت موتور محور به فشار سطح متحدالمرکز متکی است.

این کمک می‌کند تا مشکلات مربوط به اتصالات جای خار و محدودیت برای قطر و بوش های مخروطی را از بین ببرید.

سیستم اصطکاکی و بدون نیاز به خار، انتقال بارهای محوری و گشتاور بالا را امکان پذیر می‌کند و بارهای معکوس، دینامیکی یا ضربه ای را در خود جای می‌دهد.

در هر دو اندازه اینچ و متریک در سبک های مختلف موجود است.

مزایای پاور لاک

برخی از مهمترین مزایای طراحی زیبا پاور لاک صنعتی عبارتند از:

با استفاده از بوش قفل کننده، امکان اتصال آسان شفت به هاب را بدون صرف زمان و هزینه برای ماشینکاری یا کار اضافی مونتاژ می‌کند.

با استفاده از یک اصل مکانیکی (اصطکاک) بدون خار و جای خار برای انتقال گشتاور یا مقاومت در برابر رانش محوری، اتصال محکمی بین توپی و شفت ایجاد می‌کند.

فشار ایجاد شده از طریق تداخل مکانیکی در Power Lock گسترش می‌یابد تا شکاف بین هاب و شفت را از بین ببرد. پیوند اصطکاکی بین Power Lock و شفت/هاب یک اتصال عکس برگشتی صفر ایجاد می‌کند.

نصب آسان همچنین به توپی اجازه می دهد تا با دقت بیشتری روی شفت قرار گیرد و می تواند زمان بندی زاویه ای توپی را تسهیل کند.

پاور لاک را می‌توان در کاربردهای رایجی مانند اتصال قرقره های زمان بندی، رولیک ها، نوار های نقاله، کاربردهای شاخص، چرخ دنده، پولی، بادامک، اهرم، موتور و هیدرولیک، کلاچ و ترمز و کوپلینگ فلنج استفاده کرد.

مزیت بوش قفل کننده

سهولت استفاده. نصب و بهره برداری ساده از مزایای قابل توجه پاور لاک است. به عنوان مثال، در کاربردهای سنگین که در آن کوپلینگ ها می‌توانند تا دو تن وزن داشته باشند، تلاش برای تراز کردن و درگیر کردن جای خار در حین نصب می‌تواند کاری دشوار، خسته کننده و خطرناک باشد. با پاور لاک ، هیچ توقف، پله، جای خار یا اسپلاین مورد نیاز نیست. توپی ها را می‌توان در هر نقطه از شفت قرار داد و در موقعیت قفل کرد. این به معنای حداکثر قابلیت تنظیم موقعیت و نصب بسیار ساده‌تر و سریع‌تر در مقایسه با خار و اسپلاین است.

با سری مجموعه بوش قفل کننده استاندارد ، مقادیر انتقال بالا امکان پذیر است: با تغییر گشتاور سفت کردن پیچ، مجموعه می‌تواند به راحتی با مشخصات طراحی سازگار شود. ساخت ساده یکی دیگر از ویژگی های کار با پاور لاک است. فقط قطرهای شفت و سوراخ ساده با روکش و تلرانس سطحی که به راحتی قابل دستیابی است مورد نیاز است. کل سیستم در مقایسه با استفاده از قطعاتی که شامل ماشینکاری گسترده برای دستیابی به سطح یکسانی از قابلیت اطمینان و انتقال گشتاور است، مقرون به صرفه تر است.

روش نصب پاورلاک

نصب سریع؛ فرآیند نصب مونتاژ قفل بسیار ساده است. پاور لاک از پیچ های استاندارد و با ابزار استاندارد سفت کنید، بدون نیاز به ماشینکاری یا اتصالات اضافی. پیچ ها به صورت ستاره/متقاطع، با افزایش یک چهارم دور تا رسیدن به گشتاور توصیه شده، سفت می‌شوند. بنابراین، نصب بسیار ساده‌تر از استفاده از خارها یا اسپلاین‌هایی است که باید کاملاً در یک ردیف قرار گیرند، یا در روش‌های کوچک‌کننده که در آن تجهیزات گرمایشی و/یا سرمایشی با ایجاد اختلاف دما، قطعات را به هم متصل می‌کنند.

استفاده از چنین تجهیزاتی هزینه بیشتری را به فرآیند اتصال اضافه می‌کند و نگرانی های ایمنی با خطر سوختگی و سایر صدمات ایجاد می‌کند. پاور لاک فقط به یک آچار گشتاور استاندارد برای نصب نیاز دارند تا یک مشعل. به عبارت دیگر، یک تناسب تداخل قابل اعتماد با فشردن به جای گرم کردن ایجاد می‌شود.

روش جداسازی پاورلاک

جداسازی ساده وقتی زمان برداشتن پاور لاک فرا می‌رسد، جداسازی قطعات به همان سادگی انجام می‌شود. پس از باز کردن پیچ های قفل کننده به طور یکنواخت در اطراف محور با یک آچار استاندارد، پاور لاک بسته به طراحی خود آزاد می‌شود یا از پیچ های جک استفاده می‌شود. سپس توپی می‌تواند آزادانه روی شفت حرکت کند تا در صورت نیاز آن را جدا کرده یا جایگزین کند. این فرآیند در تضاد کامل با کوپلینگ های شرینک فیت است که اغلب به چندین ساعت حرارت دادن با تجهیزات تخصصی برای جدا کردن اجزای جفت شده نیاز دارند. همچنین معمولاً برای نصب و برداشتن کوپلینگ‌های شرینک فیت، به ویژه زمانی که اندازه‌های بزرگ در میان باشد، به کارگران اضافی نیاز است.

روش نصب پاورلاک

عمر طولانی بوش قفل کننده

قابلیت استفاده مجدد یکی دیگر از مزایایی است که باید در نظر گرفت. پس از برداشتن پاور لاک، ممکن است چندین بار از آنها استفاده مجدد شود. یک بازرسی ساده برای بررسی آسیب تنها چیزی است که لازم است. به طور معمول، تنها بخشی که ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد یک پیچ گهگاهی است. همه پیچ‌ها باید از نظر سایش بررسی شوند، و در صورت کشیده شدن یا آسیب‌دیدگی، باید تعویض شوند – یک جایگزین بسیار اقتصادی در مقایسه با خرید یک کوپلینگ جدید.

متریال مصرفی در ساخت پاورلاک

مواد برتر ساخت و متریال پاور لاک از فولاد با استحکام بالا و انعطاف پذیری بالا ساخته شده اند. بسته به جزئیات کاربرد، مواد مختلفی برای دستیابی به سطوح مختلف مقاومت، مقاومت در برابر خوردگی و سایر مشخصات موجود است. پرداخت سطح مواد یکی دیگر از عواملی است که باید در هنگام انتخاب یک دستگاه پاور لاک در نظر گرفت زیرا ضریب اصطکاک (COF) بر قدرت نگهداری تأثیر می گذارد پاور لاک فرامکانیک دارای روکش فوق العاده صاف و COF مستند هستند.

توانایی های پاور لاک

مجموعه های بوش قفل کننده در اطراف شفت و همچنین درون توپی متمرکز می‌شوند و به دلیل روش سفت کردن مورد استفاده، فشارها را به طور یکنواخت توزیع می‌کنند. آنها همچنین دارای تمرکز عالی هستند و توپی و شفت را به طور یکنواخت حول محور مرکزی می‌چرخند. این اجازه می دهد تا وزن توپی به طور مساوی توزیع شود و تعادل شفت و توپی در حین استفاده حفظ شود.

مقاومت در برابر آلودگی هنگامی که پیچ های پاور لاک سفت می‌شوند، سطوح تماس محکم به هم فشرده می‌شوند تا از ورود کثیفی و رطوبت جلوگیری شود. در مقابل، طرح‌هایی که گوشه‌های تیز دارند، مانند اسپلاین‌ها و خارها، بسیار بیشتر در معرض آلودگی هستند.